Diskuze 2007: Pohled z Ameriky

20.09.2013 08:42
Bara Burden, 21.7.2007
 
To SAM, jejim kritikum a ostatnim steparum:
 
Mila Sam, priklanim s k tvemu, vubec ne prihlouplemu, nazoru. Na steparskych soutezich nejde "predevsim" o step a je to skoda. IDO a jeji souteze jsou svet sam pro sebe, ktery se ridi vlastnimi pravidly, na ktere stepari nemaji moc velky vliv, i kdyz se o to snazi.Motivace pro lepsi vykony, originalitu v krocich a individualni styl je minimalni. 
 
Kdo chce na soutezich uspet, musi sledovat soutezni trend a ne svetove steparske spicky, coz je myslim velka skoda. Steparsky a soutezni steparsky svet se od sebe vzdaluji a navzajem o sebe v podstate nejevi zajem. V Evrope je vice videt ta soutezni sekce, za morem je to zatim obracene {i kdyz jsou obe zastoupeny tady i tam}. Ja mam to stesti,ze jsem nekolik let byla soucasti te soutezni, a nyni se vice pohybuji kolem te druhe,takze mohu srovnavat. 
 
Nekolikrat jsem do Cech privezla stepare ze zamori, abych se podelila o sve zazitky,ale bohuzel se to nesetkalo s dostatecne velkym ohlasem, ktery by umoznil pokracovani. Osobne si po tech letech, co se ve stepu pohybuji, myslim, ze step a souteze nejdou moc dohromady a vic si uzivam festivaly a vystoupeni, protoze tam jsem se osobne a v pratelske atmosfere setkala s temi nejlepsimi. A abych byla konkretnejsi, tak uvedu par jmen.... Savion Glover, Jason Samuel Smith, Jared Grimes nebo fantasticka Dormeshia Sumbry Edwards. 
 
K nasim spickam podle meho nazoru patri Pavel Strouhal a Vasek Muska a ty take na zadne soutezi neuvidite. {i kdyz Vasek to jednou pred mnoha lety zkusil} Myslim,ze by neskodilo, kdyby se cesti stepari trochu vic divali ven a zajimalo je co se deje nejen na soutezich. Moznosti maji, jen je moc nevyuzivaji... 
 
P.S. omlouvam se,ze nepouzivam diakritiku
 
P.S.2. pro pripadne dotazy na mou kvalifikaci odpovidam predem: byvala clenka TS Andrea, skupiny Zig Zag a zakladatelka Tappy Dancers. Ucastnice cca sedmi mistrovstvi CR a tri mistrovstvi sveta. Organizatorka festivalu Praha-DC-Philly {4 rocniky}. Od roku 2003 v USA v programu Hoofing in America pro Young Audiences USA a prilezitostna lektorka stepu v DC Dance Collective.
 
 
 
Vážení příznivci stepu, při tvorbě nového webu step.cz došlo k ručnímu přenosu příspěvků v diskuzi ze staré verze. Bylo přetaženo zhruba 300 příspěvků. Některé z nich nás zaujali natolik, že je publikujeme znovu v podobě článku.