Diskuze 2008: Mistrovství a zase mistrovství

20.09.2013 08:35
Tomáš Čech, 18.5.2008
 
Zdravím všechny stepaře! 
Včera jsem se byl poprvé podívat na Vaše vystoupení na MČR, obdivuji všechny Vaše výkony, byli jste ÚŽASNÍ! Tanečně "fušuju" do všeho možného, ale mezi Vás teprve pronikám.
 
Dlouho jsem si soutěž užíval, i když jsem občas nesouhlasil s výroky poroty, ale to je asi normální. Očekával jsem, že byli vybráni Ti nejlepší z nejlepších - co nejen umí, učí, vedou, dělají choreografie, ale jsou také profesionální a objektivní. Tak jsem to tak bral, ale po čase jsem začal u některých porotců o posledních dvou kvalitách pochybovat. Zcela markantní a do očí bijící byla např. kategorie skupinové vystoupení s živým hudebním doprovodem. Nechtěl jsem výrokům poroty ani věřit.
 
Mám pocit, že jsem šel na taneční soutěž, ne na vystoupení beatového umělce. Jeho výkon byl výborný, to nezpochybňuji, ale zcela přebíjel taneční vystoupení, které bylo místy "mrtvé", choreograficky i technicky méně nápadité než další vystoupení. Přesto tato "efektní show" k mému úžasu vyhrála MČR, zatímco např. další následné vystoupení bylo úplně z jiného soudku, troufám si říci o kategorii výš - dynamické, skvěle sladěné s hudbou (která nerušila), choreograficky nápadité, synchronizované. Ale to nestačilo. Přemýšlel jsem, kde je zakopaný pes. Že by proto, že vystupující byly z Brna, zatímco vítězové z Prahy? Nebo je v tom něco jiného, zákulisního? Nechám jako otevřenou otázku k možné diskusi, nechci porotcům sahat do svědomí, a také bych mohl křivdit těm, kteří posuzovali objektivně. Musím ale říci, že po tomto výsledku jsem velmi dlouho nebyl schopen vnímat další vystoupení, jak jsem byl rozčarován a mrzelo mě to za soutěžící. Pro mě by bylo takové rozhodnutí nemotivující, když uvážím, kolik do příprav vystupující dají, je to jejich celoroční motivace a kdo bude lepší, vyhraje. Tak to je, resp. má být, a v některých případech jsem o tom přesvědčen rozhodně nebyl.
 
Říkal jsem si, třeba je to v už odvěkých konkurenčních tahanicích mezi městy (nejen na poli tanečním), ale pak mě dostal jeden konkrétní porotce, a tam, jak jsem zjistil, je to úplně o něčem jiném. Nechtěl jsem nikoho jmenovat, ale v tomto případě musím. Komentátorem byl familiérně jmenován jako Mirek Spáčil. Zaskočil mě vícekrát, nejvíce však při hodnocení sólové kategorie, kde vítězku takřka všichni dali na 1. místo, zatímco zmíněný porotce na čtvrté, což by nemohl ani ten největší laik. Říkal jsem, že jeto zvláštní, asi zase „Pražák“ (a prosím Pražany o prominutí), ale jak jsem záhy zjistil, byl také z Brna, jen z konkurenčního klubu, kde původně i vítězka tancovala a poté si založila vlastní taneční školu. Záměrně jsem sledoval hodnocení vystoupení tohoto porotce u „konkurenčního“ klubu, ale obecně měl velmi podobný přístup, jen v jiných kategoriích to nebylo tak do očí bijící. Člověk by chtěl říct „mí Brňané mi rozumějí“, ale zde na to prostor nebyl. Navíc se mělo jednat o profesionálního a objektivního porotce, tzn. vše další by mělo jít stranou. 
 
Mistrovství ČR ve stepu. Zní to hezky až honosně. Je ale někdo, kdo taky posuzuje práci porotců a když posuzují špatně a neobjektivně, tak dostanou stop nebo už prostě s nimi nikdo nebude počítat jako třeba v hokeji? Nemyslím si, že to vrhalo dobré světlo na celou soutěž,a stálo by zvážení udělat třeba evaluaci hodnocení výsledků zmíněného porotce ve vztahu ke konkurenčnímu klubu (sám vystupoval po hlavičkou klubu pořádajícího MČR), je-li opravdu vše tak profesionálně posouzeno, jak by se od porotce na takové úrovni očekávalo.
 
Je mi jasné, že mnozí budete souhlasit, jen máte strach napsat podobné postřehy, třeba ze strachu, že by Vám to porota příště neodpustila. Proto jsem cítil jakousi povinnost dát najevo svůj názor. V žádném tanečním klubu netančím, tudíž mě nikdo persekuovat nebude, tak snad to pomůže ke zvýšení kvality a objektivity rozhodování. Jde přece o tanec, o to, co všichni děláme rádi a motivuje nás v tom, proč to děláme. Podobné okolnosti mohou jen ublížit a znechutit pokračovat v další práci.
 
Věřím, že se objeví mnoho ohlasů, a budu za ně rád.
Tomáš Čech, Brno
 
Otto Kočí, 18.5.2008
 
Vážený Tomáši!
 
Jako již tradičně, bezprostředně po MČR se zde objevují nářky, stížnosti, či rozčarování nad hodnocením poroty. Asi by to nebylo ono, kdyby se to neobjevilo. Seděl jsem tam také a tak si troufám říci - tyhle diskuze většinou více vypovídají o těch lidech, kteří je píší, než o porotě jako takové. Hodnocení poroty VŽDY vzbuzuje emoce - ať je jakékoli, protože podstatou je soutěž - tedy někdo vyhrává, někdo nevyhrává - hodnotíme umělecký žánr, neměříme sekundy, metry, nebo góly.
 
Renata Brožová, loni touto dobou :-), napsala, že step a stejně tak jako jiný druh tance - prostě není sport. Ano, kritéria hodnocení jsou objektivizovaná - existuje systém hodnocení (TCI, technika-choreografie-image, body od 1-10), ale i tak se ve vašem hodnocení odráží názor na podstatu stepu. Právě kvůli tomu tam sedí větší počet porotců, letos dokonce 7, místo předchozích 5 porotců. Právě kvůli vyšší objektivitě poroty letos v porotě nebyl nikdo, kdo by byl vedoucím klubu, který soutěží, nikdo nehodnotil "své" lidi, nebo "svou" choreografii, byli tam 2 zahraniční porotci (Slovenko, Polsko). Kvůli zajištění objektivity hodnocení se škrtá nejvyšší a nejnižší známka a dále se z hodnocením pracuje. Přesto - nevyhovíte všem :-) Porotci jsou v porotě proto, aby vyjádřili svůj názor pomocí systému hodnocení. Nemůžete je skandalizovat jen proto, že s jejich hodnocením nesouhlasíte !
 
Nápad s evaluací hodnocení se mi líbí. Byl bych pro to, hodnocení publikovat, dokonce bych považoval za přínosné - když už se hodnotí pomocí TCI - publikovat i dílčí hodnocení. Nedostane-li se tak informace - proč bylo hodnocení takové jaké bylo - k daným stepařům - pak hodnocení podle 3 různých kritérií (technika-choreografie-image) postrádá smysl, protože chybí zpětná vazba. Prostě bych s těmi daty dál po soutěži pracoval, zveřejnil je. Minimálně to může posílit odpovědnost porotců v hodnocení. Už např. jen proto, že někdy je to vítězství o několik końských délek (např. 7 x 1) a někdy je to o půl délky (známky mišmaš).
 
Na závěr bych vám doporučil udělat nějaký konkrétní seriózní reálný krok - jít podat protest po soutěži, angažovat se osobně v nějaké pracovní komisii ČMSS, inicovat změny v hodnocení - zkrátka něco užitečného. Kritizovat umí každý, málokdo už je ochotný přidat ruku k dílu.
 
Vaše "trefování" se do Mirka Spáčila se mi nelíbí. Nejsem jeho obhájcem. Proč? Prostě proto, že není nutné ho obhajovat - porotce má na své hodnocení právo - a samozřejmě za něj nese také odpovědnost.
 
Nezodpovídá se ale vám, ani nikomu jinému, kdo si myslí, že jeho názor byl ten "správný, nebo "objektivní" ale jen a jen tomu, kdo ho do poroty nominoval - tedy ČMSS, případně CDO, případně pořadateli soutěže.
 
Zdravím
 
Otto Kočí, Katowice, Polsko
 
 
Vážení příznivci stepu, při tvorbě nového webu step.cz došlo k ručnímu přenosu příspěvků v diskuzi ze staré verze. Bylo přetaženo zhruba 300 příspěvků. Některé z nich nás zaujali natolik, že je publikujeme znovu v podobě článku.